Anker Gemzøe
Stemmen, Scenen og Sangen – Svend Åge Madsens magiske teater
Forlaget Spring 2024

276 sider

For mange masker på én scene

Af Magnus N. Ottosen – 10. September 2024

Den originale forfatter Svend Åge Madsen er ikke blot romanforfatter, men også dramatiker. Og i et ambitiøst bogprojekt behandler Anker Gemzøe samtlige dramatiske værker i Madsens produktive forfatterskab. Bogen er metodologisk gennemført og sprogligt præcis, men meget stof er presset sammen på siderne, og det rejser spørgsmålet, hvem bogen egentlig er henvendt til.

Christian Munch-Hansen
Lyden af Solen
Essays om musik og tro
158 sider
Multivers juni 2024

Lille bog om store ting

Af Palle Andkjær Olsen – 7. July 2024

Munch-Hansens bog Lyden af solen beskæftiger sig med musikkens evne til at pege ud over sig selv, og forfatteren mener, at ”musik kan gøre os klogere på kristendommen med dens mysterier og eksistentielle temaer …, hvis vi lader den tale til os som en del af livet frem for at blive i den snævre opfattelse, at musik udelukkende er en slags underholdning eller forskønnelse af tilværelsen”.

Michael Fjeldsøe, Katarina Smitt Engberg og Bjarke Moe
Carl Nielsen. En kulturhistorisk biografi
Århus Universitetsforlag 2024
791 sider

Det store puslespil om Carl Nielsen og hans samtid

Af Eva Maria Jensen – 17. June 2024

Den ny Carl Nielsen-biografi er et epokegørende værk, der trækker det mytologiske panser af Carl Nielsen og nuancerer det billede af nationalkomponisten, som eftertiden skabte et monument af. Bogen afdækker nye områder af Nielsens liv og virke, og placerer ham som komponist i en bredere, europæisk kontekst.

Thomas Michelsen & Claus Røllum-Larsen (red.)
Man skal høre meget - en antologi om musikkritik
Multivers
224 sider
Claus Røllum-Larsen (red.)

Broget, tankevækkende og ulykkeligt vigtig antologi om musikkritik

Af Jens Rasmussen – 14. May 2024

Musikanmelderringen har udsendt en vidtfavnende antologi, der tager pulsen på den klassisk-musikalske musikkritik, hvis faglighed og eksistens er presset af tidens kulturelle og mediemæssige udvikling, men som historisk har spillet en væsentlig rolle for musiklivet, og fortsat bør gøre det.

Brandenburg Concertos - Melichar
The long forgotten 1932-34 Alois Melichar Berlin Recordings
Danacord 2024

De glemte Brandenburg-koncerter

Af Valdemar Lønsted – 11. April 2024

Johann Sebastian Bachs seks Brandenburgkoncerter blev først alment kendt i kraft af grammofonpladen. Nu er nogle af de tidligste indspilninger med dirigenten Alois Melichar, som ellers hurtigt forsvandt fra plademarkedet, vendt tilbage på danske Danacord. De udgør en tidlig start på bølgen med historiske opførelser af barokmusik.

Karl Aage Rasmussen
Et trangbrystet geni - Antonio Vivaldi
Multivers 2023
269 sider

Vivaldi i virkeligheden

Af Katrine Nordland – 21. October 2023

Vivaldi (1678-1741) er et af den klassiske musiks allerstørste navne, skønt størstedelen af hans musik og selv de mest basale oplysninger om hans liv og virke først er først kommet for dagen i 1950’erne. I dag har Vivaldi status som en af barokmusikkens største mestre, på linje med de jævnaldrende Bach og Händel. Men mange opfatter forsat Vivaldi som en musikalsk letvægter, et syn på komponisten som afgørende revideres i Karl Aage Rasmussens biografi Et trangbrystet geni, der viser, hvorledes hans musik var nyskabende.

Mikkel Thrane Lassen
Hvad rager det os om I lytter? Nedslag i den musikalske avantgardes kulturhistorie
Multivers 2023

310 sider

Mod andre planeter med vekslende held

Af Jakob Levinsen – 28. September 2023

Det var komponisten Milton Babbitt, der i sin tid fik æren for den i musikkredse berygtede overskrift ”Who Cares If You Listen?”. Her 65 år senere har den lagt navn til Mikkel Thrane Lassens velturnerede og underholdende
essaysamling om eksperimenterende kompositionsmusik og avantgardetænkning.

Fællessang – fælles sag? En bog om sang som kollektiv handling
Lea Wierød Borčak & Henrik Marstal
Forlaget Højskolerne 2021
373 sider

Fælles forskning om fællessang – Det syngende fællesskab under debat

Af Helen Rossil – 11. September 2023

I bogen Fællessang – fælles sag? tager Henrik Marstal og Lea Wierød Borčak temperaturen på fællessangen som en af vor tids store kulturfaktorer. Interessen for at synge sammen er på et historisk højdepunkt, men hvori består det musikalske fællesskab, og hvem er egentlig inkluderet?

Esben Strunk
Hvis du siger missetand … Historien om dansk børnemusik
Turbine 2023
274 sider

Dansk børnemusik i historiens søgelys

Af Merete Wendler – 9. August 2023

Hvis du siger missetand … er den første bog om den righoldige danske børnemusiktradition. Gennem nye interviews med en række centrale kilder fortælles historien om en genre, de fleste har et forhold til – og om, hvordan både den pædagogiske og musikalske mode har udviklet sig gennem de sidste tres år, hvor børnemusikken herhjemme har afspejlet et særligt progressivt syn på både musikpædagogik og børn og børneliv i bredere forstand.

Alexander Winkler
Buxtehude – Manden bag J.S. Bach og den danske musik
Saxos forlag 2022
265 sider

At dyrke Buxtehude

Af Lars Sardemann – 9. August 2023

Bogens seks kapitler tager os gennem 1600-tallets Helsingør, Helsingborg og Lübeck i en tid, hvor kunsten nød godt af store indtægter fra Øresundstolden og af visionære folk, der forstod at investere i kunst og uddannelse. Vi kommer med ind i Buxtehudes nære hverdag og får indblik i hans kilder til viden og inspiration, fra barndom til voksenliv. Og vi får kapitler om tidens musikalske stil og praksis.

Henrik Marstal
Larmen på Strøget
Larmen på Strøget
Aarhus Universitetsforlag, 2023
382 sider
Larmen på Strøget forsidecover

Larmen fra ordene

Af Mik Stegger – 14. June 2023

Med Larmen på Strøget udgiver Henrik Marstal den første større undersøgelse af 1960’ernes danske folk-scene. Bogen argumenterer for, at scenens kulturelle og musikalske betydning er så stor, at den bør tages langt mere alvorligt i musikhistorieskrivningen. På én gang var den en del af tidens amerikaniserede popkultur og den strategi for at fremme dansk kulturarv, som prægede debatten om velfærdsstatens fremkomst først i 1960’erne.

Danske albums 1-5
Henrik Marstal og Jan Poulsen (red.)
Forlaget Multivers, 2023

Du danske album i al din magt

Af Jakob Levinsen – 13. June 2023

Forlaget Multivers præsenterer de første fem bind i sin store serie af tætte små monografier om centrale danske albums. 1. Henrik Marstal: Kim Larsen: Værsgo. 2. Jan Poulsen: Sods: Minutes To Go. 3. Michael Gonzalez: Anne Linnet: Marquis de Sade. 4. Niels Fez Pedersen: Malk De Koijn: Sneglzilla. 5. Nanna Balslev: Natasja: I Danmark er jeg født.

Jens Cornelius
Emil Reesen
Forlaget Multivers, 2023
144 sider

Emil Reesen – munter eller alvorlig?

Af Finn Gravesen – 23. March 2023

Emil Reesen (1887-1964) var den populære altmuligmand i dansk musik. Han er i dag bedst kendt for sin operette Farinelli, men komponerede alt fra revyviser til raffinerede orkesterværker og balletter. Samtidig havde han en dirigentkarriere på højeste niveau, der gjorde ham til en af de kendteste danskere i radioens guldalder.
Jens Cornelius’ bog er den første større fremstilling af Emil Reesens biografi.

Lisbeth Ahlgren Jensen
Musikhistorikeren Hortense Panum – en dansk pioner
Syddansk Universitetsforlag, 2022
509 sider
Hortense Panum

Panums musikhistorie

Af Eva Hvidt – 28. February 2023

Hortense Panum (1856-1933) er Danmarks første store kvindelige musikhistoriker. Allerede i 1897 udgiver hun første bind af Illustreret Musikhistorie, senere bidrager hun med stort set alle de faglige artikler til Musikhistorisk Lexikon, der udkom i flere oplag. Over hele landet var hun kendt for sine foredrag om musikhistoriske emner ledsaget af eksempler udført af lokale eller medbragte musikere. Lisbeth Ahlgren Jensens bog er den første større fremstilling af Hortense Panums biografi.

Henrik Møller Jensen
Joseph Haydn: En mosaik af hændelser og musik
Forlaget Muse, 2022
244 sider

Haydn på kryds og tværs

Af Katrine Nyland Sørensen – 22. February 2023

Haydn er alle vegne for tiden. Herhjemme gør bl.a. Underholdningsorkestret med Adam Fischer et stort arbejde for at fremme kendskabet til Haydns originale og mægtige oeuvre med årlige Haydn-festivaler og indspilning af hans sidste 24 symfonier. Og udgangen af 2022 bød på en biografisk mosaik om mesteren af Henrik Møller Jensen.

Tag med i Operaen
Lotte Heise & Jørgen Hansen
Muusmann Forlag 2022
303 sider

Mellem opera og Game of Thrones

Af Thomas Milholt – 9. January 2023

Opera er for alle. Det er hovedbudskabet i denne bog, der klæder os på til at forstå hele operaens væsen. Fra spændende historiske beretninger om berømte komponister og deres samtid, om genrer og temaer gennem tiden, teatre og traditioner. Til en munter og letforståelig gennemgang af handlingen i 27 berømte operaer af Mozart, Rossini, Verdi, Puccini, Wagner og mange flere.

Thomas Michelsen
Det dybe og det rene. En biografi om komponisten Vagn Holmboe
Multivers, 2022
509 sider

Vagn Holmboe i et helt nyt lys

Af Bendt Viinholt Nielsen – 5. January 2023

Vagn Holmboe er den store danske komponist i generationen mellem Carl Nielsen og Per Nørgård, især som symfoniker og komponist af strygekvartetter. Imidlertid har afgørende sider af Holmboes liv og værk indtil nu været ukendte for offentligheden. Thomas Michelsen har som den første fået adgang til Holmboes private breve og dagbøger, der åbner for en verden af buddhistisk inspireret filosofi og en indsigt i et ekstremt fokuseret og determineret menneske.

Steen Leleur
Wagners verden. En introduktion
Forlaget Multivers 2022
168 sider

Vinkler på Wagner

Af Merete Wendler – 3. January 2023

Wagners verden søger at give en forståelse af komponistens operaværk gennem en belysning af personen Wagner og hans udvikling som kunstner formet af den meget foranderlige verden, der omgav ham, og som ledte til den tidløse musik, han komponerede.Især mødet med Arthur Schopenhauers filosofi i 1854 og det forrygende ven- og senere fjendskab med filosoffen Friedrich Nietzsche blev afgørende for Wagners kunst.

Henrik Marstal
Don’t Break the Oath
Bloomsbury Publishing PLC 2022
152 sider

Heavy metal som queer-satanisme

Af Morten Michelsen – 3. January 2023

Henrik Marstal præsenterer den første monografi om Mercyful Fates 'Don't Break the Oath' i den klassiske serie 33 1/3 fra forlaget Bloomsbury, hvor hver udgivelse tager et klassisk album under behandling. De syv kapitler omfatter: en biografi, en redegørelse for indspilningen af albummet i København i 1984, analyser af albummets sataniske aspekter, af musikalsk satanisme, af forsangerens ansigtsmaske, samt opsamlinger om queer-satanisme og hegemonisk maskulinitet.

Nila Parly, Erik Aschengreen
Opera / Ballet
Opera af Nila Parly, 56 sider
Ballet af Erik Aschengreen, 58 sider
Iscenesat 2022

Små men solide værker om ballet og opera

Af Ditlev Tamm – 3. January 2023

Selskabet for Dansk Teaterhistorie har påbegyndt udgivelsen af en serie med 50-60 sider lange hæfter om teatrets forskellige genrer. De to første handler om hhv. ballet og opera i Danmark. Det første er forfattet af Erik Aschengreen, Danmarks nok førende balletskribent, det andet af Nila Parly, ph.d. i musikvidenskab med erfaringer fra både opera og ballet.

Thomas Husted Kirkegaard
Tekla Griebel Wandall
144 sider
Multivers 2022

En kvindemission

Af Nina Pavlovski – 12. December 2022

Tekla Griebel Wandall var en stor og alsidig begavelse, der i sin ungdom havde medgang og succes. Men som kvinde i et fag, der dengang var totalt domineret af mænd, oplevede hun også stor modgang, og da hun måtte forsørge sin familie, var karrieren svær at holde fast i. Alligevel fortsatte hun med at komponere hele livet. Dette er den første bog om hende nogensinde.

Lars Ole Bonde
Hele Danmarks Opera. Den Jyske Opera gennem 75 år
Multivers 2022
206 sider

Jubilæumsbog for Den Jyske Opera vil rundt i alle hjørner

Af Jørgen Hansen – 7. December 2022

Den Jyske Opera fylder 75 år, og bogen ”Hele Danmarks Opera” tager læseren med på en rundfart gennem årene, der er gået. Dirigenter, komponister, instruktører, solister, korister og andre medarbejdere fortæller personligt og farverigt om deres oplevelser med at bringe hele Danmarks opera ud til små og store destinationer.

Andrew Mellor
The Northern Silence. Journeys in Nordic Music & Culture
Yale University Press 2022
303 sider

Melankoli, stilhed og isolation – britisk signalement af Norden og dens musikkultur

Af Valdemar Lønsted – 1. December 2022

Den britiske musikkritiker og kulturjournalist Andrew Mellor har været bosat i København siden 2015. I sin nye bog om nordisk musik og kultur giver han den formentlig første engelsksprogede præsentation af landenes og egnenes dybere kulturelle egenarter og fællestræk, af sprogenes musik, af naturen og landskabets betydning for musikkens identitet.

Jonas Olesen
Pionerer & Outsidere - Dansk elektronisk musik 1928-1980
Forlaget Multivers 2022
472 sider
Pionerer og outsidere forsidecover

Lydjægerne

Af Lars Nielsen Sardemann – 10. October 2022

Jonas Olesens Pionerer & outsidere – Dansk elektronisk musik 1928-1980 er den samlede fortælling om den elektroniske musiks fremkomst og opblomstring i Danmark. I bogen møder vi klassisk uddannede komponister som Else Marie Pade, Jørgen Plaetner og Fuzzy, men også en lang række ukendte amatørkomponister, der eksperimenterede med spolebåndoptagere og byggede egne instrumenter. En væsentlig og farverig, men stort set glemt og ubeskrevet del af dansk musikhistorie.

Margriet Naber
John Tchicai: A Chaos With Some Kind of Order
Ear Heart Mind Media, 2021
188 sider

Kærligt portræt af karismatisk dansk outsider

Af Jens Rasmussen – 28. September 2022

John Tchicai (1936-2012) var en unik figur på den danske og internationale jazzscene. Han lavede ikke blot en forrygende masse spændende musik, men forenede ofte sit musikalske univers med fx digtning, happenings, dans og teater. Musikalsk set tog Tchicai afsæt i de typiske ingredienser fra den amerikanske ’60’er-freejazz, men udviklede sig hele tiden, idet han bl.a. inddrog træk fra afrikanske og andre ikke-vestlige musikkulturer.

Peter Ryom
Anton Bruckner. Liv og værk
Multivers, 2021
361 sider

Færre spørgsmål end svar

Af Jens Hesselager – 13. September 2022

Den østrigske 1800-talskomponist komponist Anton Bruckner er en af musikhistoriens store og betydningsfulde skikkelser, idet han med et egenartet tonesprog i sine monumentale symfonier er med til at bane vejen for det tyvende århundredes musik. Beethoven var hans umiddelbare forbillede, men hans ældre samtidige Wagner er en lige så vigtig inspirationskilde. Peter Ryoms bog er den første dansksprogede monografi om Bruckner.

Per Rasmus Møller
Klokkespil i Danmark. En beretning om klokkespillets historie 1621-2021
Forlaget Multivers 2021
416 sider

Hæmværk og jomfruklokker

Af Lars Nielsen Sardemann – 13. September 2022

Alle med en hverdag i Danmark har et forhold til klokker, det være sig kirkeklokkerne der ringer solen ned og kimer før en helligdag, Københavns Rådhus’ timeslag før 12-Radioavisen etc. Klokker kalder os sammen og minder os om tiden. I Danmark har vi ca. 4.100 kirkeklokker, og 2.500 af dem sidder i klokkespil. Forfatteren guider os gennem klokkespillets 400-årige musikhistorie og kulturhistorie fra Chr. IV til i dag.

Henrik Engelbrecht
Opera i Danmark. 1634-2005
Forlaget henrikengelbrecht.dk 2022
656 sider
Opera i Danmark

Operaformidling i topklasse

Af Thomas Teilmann Damm – 31. August 2022

Med sine 656 sider og en vægt på godt og vel 1,5 kg bliver Henrik Engelbrechts Opera i Danmark. 1634-2005 selve hovedværket om sit emne. Han taler til og skriver for et bredt, operainteresseret publikum og gør det med både substans og vid. Man er i godt selskab med fortælleren i Opera i Danmark, og man følger ham villigt ud i alle emnets kroge og afkroge.

Jens Hesselager
Musik i Danmark – den korte historie
Multivers, 2022
288 sider

Erindringssteder i den danske musikhistorie

Af Henrik Engelbrecht – 27. August 2022

Jens Hesselager giver i sin nye bog Musik i Danmark – den korte historie et overblik over den musikalske udvikling i landet, den første samlede beskrivelse i over 40 år. Også musiklivet på Island, Færøerne og i Grønland kommer med og alle genrer fra oldtiden til Shu-bi-dua. I tidens ånd inddrages også kønsdebat og koloniherrekritik.

Karl Aage Rasmussen
Den tredje mand – Joseph Haydn
Gyldendal, 2022
248 sider

Papa Oplysningstid

Af Jakob Levinsen – 25. July 2022

"Haydn, Mozart og Beethoven" siger vi, men treenigheden er nok lidt af en tilsnigelse. Haydn er den tredje mand. Opfattelsen af ham som genial, men harmløs og ofte mere muntert-ligetil end vedkommende, er sejlivet. Men da den 24 år yngre Mozart tog afsked med det timelige, var Joseph Haydn en ubestridt førerskikkelse. Og sandt nok: hos Haydn begynder historien om den moderne koncertsalsmusik!

Povl Chr. Balslev
Thorvald Aagaard og Oluf Ring
Forlaget Multivers
2021

Sol og vind delt lige

Af Peter Dürrfeld – 22. June 2022

Thorvald Aagaard og Oluf Ring står bag mange af de mest elskede melodier fra den danske sangskat. De viede deres liv til den folkelige sang, og sammen med Carl Nielsen og Thomas Laub stod de i 1922 for den første udgave af Folkehøjskolens Melodibog. Denne bog fortæller for første gang historien om Aagaard og Rings liv og om deres fælles drøm om at få musikken og sangen ud til folket.

Lars Brix Nielsen
Sopransax
Eget forlag, 2021
128 sider

Sløseri skæmmer prisværdigt initiativ om spændende saxofonister

Af Jens Rasmussen – 22. June 2022

Tenor- og altsaxofonen hører traditionelt til de instrumenter, der specifikt forbindes med jazzmusikken. Sopransaxofonen med dens karakteristiske sprøde klang har – i det mindste i lange perioder - spillet en mere tilbagetrukket rolle. Forfatteren præsenterer den første dansksprogede historiske monografi om nogle af instrumentets mange fremragende udøvere.

Edition·S
Musikalske aftryk
Dansk tonekunst gennem 150 år
Grønningen 1 & Edition-S 2021
206 sider
Cover til udgivelsen Musikalske aftryk

Flot fagligt festskrift for et flagskib

Af Mikkel Thrane Lassen – 23. February 2022

Flagskibet indenfor udgivelse af ny dansk partiturmusik, Forlaget Edition-S. (tidligere kendt under navnet Samfundet til Udgivelse af Dansk Musik) fyldte 150 år i 2021 og har i den anledning udgivet en antologi med 10 essays, der genbesøger gamle historier fra den klassiske musik i Danmark og undersøger det landskab, der åbner sig med den musik, der er komponeret i nyere tid.

Mikael Garnæs
Otto Malling
Multivers 2021
144 sider

Den magtfulde mand mellem Niels W. Gade og Carl Nielsen

Af Jens E. Christensen – 6. December 2021

Otto Malling (1848-1915) var en særdeles prominent skikkelse i dansk musikliv i generationen efter Niels W. Gade: dirigent, konservatoriedirektør, organist. Hans egen musik kombinerede den danske romantiske stil med træk fra især fransk musik. På sine ældre dage var han de konservatives bannerfører, og han blev en stærk modstander af Carl Nielsen og kirkemusikreformatoren Thomas Laub.

Steen Kaargaard Nielsen
Musik – Tænkepauser nr. 79
Aarhus Universitetsforlag 2020
60 sider

Musicking

Af Per Aage Brandt – 14. September 2021

Hvad er musik? At give et svar på dette spørgsmål har nok aldrig været vanskeligere end i dag, hvor musikken pga. den digitale udvikling er over alt og trænger ind over alt – omtrent som vand. Kaargaard foreslår, at vi i  udgangspunktet ikke tænker musikken som det, den måtte være i sig selv, men som det, vi gør den til i alle de aktiviteter, der konkret har med musik at gøre: komponere, spille, danse, lytte, reparere grammofonen, stemme klaveret, flytte det, fløjte, bære keyboardforstærkeren, hente øl til trommeslageren osv.

Christian Westergaard
Peter Heise, The Song Edition
Dacapo Records
11 CD'er

Peter Heises sange - pianistens eventyrlige bedrift

Af Valdemar Lønsted – 19. August 2021

Udgivelsen Peter Heise. The Song Edition består af 11 cd’er med indspilninger af alle Peter Heises sange for solostemme med klaverledsagelse. Pianisten Christian Westergaard er den kunstneriske kraft bag projektet, som i mangfoldighed og kvalitet savner sit sidestykke i dansk pladehistorie. Westergaard akkompagnerer selv alle de 18 medvirkende sangere.

Jens Cornelius
Victor Bendix
Multivers 2020, 171 sider

Mogens Wenzel Andreasen
Fjeldstigning – billeder fra en kulturradikal skandale. Roman.
Borgen 2008, 204 sider

En glemt komponist og et knækpunkt i dansk musikhistorie

Af Henrik Nebelong – 6. July 2021

Victor Bendix (1851-1926) var en overordentligt velbegavet dansk komponist, pianist og dirigent, der spillede en afgørende rolle i vores musikliv i årene op til og lige efter år 1900. Hans musik opnåede i hans levetid en ikke ringe succes. Efter hans død forsvandt hans samlede produktion imidlertid hurtigt fra repertoiret og er ikke siden vendt tilbage.

Inger Sørensen
Emil Hartmann
Multivers 2020
143 sider

Skjult af skygger

Af Esben Tange – 24. February 2021

Set på afstand er komponisten, dirigenten og organisten Emil Hartmann (1836-1998) og hans musik ramt af en dobbelt skygge. Ikke blot blev den romantiske musikæstetik, som Emil Hartmann var en del af, tilsidesat i årene efter hans død til fordel for et mere moderne nøgternt ideal, repræsenteret af ikke mindst Carl Nielsens musik. Emil Hartmann blev også i sin egen tid underkendt i Danmark.

Henrik Fibiger Nørfelt
Johan Lorentz. Chr. 4.s orgelbygger
Multivers 2019

Dybe spor efter en næsten glemt orgelbygger

Af Finn Evald – 24. February 2021

I årene 1600 til 1650 satte Johan Lorentz standarden for orgelbygning i Danmark med bygningen af talrige instrumenter. Henrik Fibiger Nørfelt har lavet en systematisk undersøgelse af resterne af de omkring 20 betydelige instrumenter i Danmark, Sverige og Nordtyskland og dertil samlet alt, hvad der har været muligt om Lorentz og samtidens æstetik vedrørende orgler. 

Bertel Krarup
Niels Viggo Bentzon
Forlaget Multivers 2020
142 sider

Stram og sober introduktion til Bentzon

Af Mikkel Thrane Lassen – 14. January 2021

Bentzons samlede produktion er ganske overvældende af omfang og så svimlende alsidig, at man bliver ganske stakåndet, selv hvis man blot medtager den traditionelle klassiske musik. Dertil føjer sig hans fluxus-værker, digtsamlinger, malerier, happenings, disputatser, biografier, romaner, fagartikler, kronikker, noveller og kortfilm. Og så var Bentzon noget så sjældent som en folkekær komponist.

Leif V.S. Balthzersen
Richard Strauss’ orkesterværker. En brugsanvisning
Aarhus Universitets Forlag, 2018
168 sider

Hatten af for Richard Strauss

Af Rune Kühl – 7. September 2020

Richard Strauss hører med på listen over helt store komponister, og hans operaer og symfoniske digte spilles over alt. Men mange nærer forbehold over for ham. Det begyndte allerede i samtiden, hvor Strauss nok oplevede store successer, men også stor kritik. I starten var han for avantgardistisk, derefter gjaldt han i mange årtier for at være for bagstræberisk. I den sidste del af sit liv fik han skyld for at figurere som musikalsk kransekagefigur i Det tredje Rige.

Peter Dürrfeld
Beethoven – den symfoniske mester
Kristeligt Dagblads Forlag, 2020
287 sider

Beethoven – ikke bare symfonier

Af Søren Schou – 21. August 2020

Bogen har fået undertitlen ”Den symfoniske mester”, men bogen beskæftiger sig også med andre af de genrer, Beethoven dyrkede. Vist var han symfoniens mester, men han var også klaversonatens og strygekvartettens mester, og Dürrfeld skriver udførligt om Beethovens arbejde med alle tre genrer. Dürrfeld har i det hele taget meget med i sin velskrevne og stofrige bog.

Jens Cornelius
Ludolf Nielsen
Forlaget Multivers 2018
143 sider

Den anden Nielsen

Af Søren Schou – 13. February 2020

At en næsten ukendt dansk komponist deler efternavn med den kendteste af dem alle – det fører let til nogle mekaniske sammenligninger af de to, som er Ludolf Nielsen og Carl Nielsen. Deres livsløb har visse træk tilfælles, begge voksede op i et fattigt bondemiljø, begge blev yderst talentfulde komponister med rødder i landbokulturen, fynske for Carls vedkommende, sydsjællandske for Ludolfs

Eva Hvidt
En Musiker Oplever den europæiske kultur 1900-1939
Museum Tusculanums Forlag 2019.
364 sider
Paul von Klenau

Kunst i skyggen af Ragnarok

Af Esben Tange – 13. February 2020

Paul von Klenaus (1883-1946) erindringer, der først nu er udgivet, 75 år efter at de er skrevet, er et vigtigt dokument om liv og kunst i en ond tid. Den danske komponist og dirigent Paul von Klenau levede det meste af sit liv i det Tyskland, der blev til Nazi-tyskland, og det var netop i 30’ernes og 40’ernes Tyskland, Klenau fik sine største successer, ikke mindst som operakomponist på nogle af tidens vigtigste scener.

Henrik Marstal
Else Marie Pade
Forlaget Multivers, 2018
144 sider

En skyldig hyldest

Af Karin Petersen – 14. October 2019

Det er ikke mindst Henrik Marstals egen fortjeneste, at Else Marie Pade er trådt ud af de glemte komponisters rækker. Det var hans og Ingeborg Okkels’ portrætartikel i Dansk Musik Tidsskrift i 2001, som gjorde det klart, at vi havde fundet ‘the missing link’ til datidens unge danske elektroniske komponister, som kastede sig over at udgive og remixe hendes hovedværker. Else Marie Pade blev udråbt som den unge generations ‘techno-bedstemor’ og ‘kultkomponist’.

Steen Chr. Steensen
August Enna
Multivers, 2018
144 sider

August Enna, grim ælling, smuk svane ... eller fremmed fugl?

Af Ulla Eld Vesterstrøm – 19. September 2019

Steen Chr. Steensens bog om komponisten August Enna 1859-1939, August Enna, blev udgivet i 2018 i serien Danske Komponister på forlaget Multivers. Bogens (143 sider) er udstyret både med udførlig værkfortegnelse, diskografi, litteraturliste, noter og registre over værker og navne. Det gør bogen til et godt opslagsværk. Derudover findes der både handlingsreferater og -analyser af sceneværkerne plus indgående analyser af musikken.

Henrik Engelbrecht
Hjertet brast i toner – med H.C. Andersen i operaen
Forlaget henrikengelbrecht.dk, 2019
484 sider

H.C. Andersen og operaen

Af Ditlev Tamm – 19. June 2019

H.C. Andersen var et teatermenneske foruden så meget andet, han var rastløs, rejste rundt, holdt af musik, skyede ensomheden og gik gerne ud om aftenen, så det kan ikke undre, at han også utallige gange i sit liv fandt sin vej til operaforestillinger både herhjemme og i udlandet. Omkring tusinde operabesøg i et helt liv kan dokumenteres og 285 forskellige operaer. 

Elisabeth Meyer-Topsøe
Birgit: Från Västra Karup till Metropolitan
Bonniers Fakta 2018
I samarbejde med Birgit Nilsson Museum og støttet af NTNU
352 sider

Mesteren og den benovede lærling

Af Ansa Lønstrup – 4. January 2019

Denne 350 siders lange og næsten A4-formats store bog om den svenske dramatiske sopran Birgit Nilsson (1918-2005) – udgivet i anledning af 100-året for BNs fødsel – er en omfattende, velinformeret og ganske underholdende bog om en af vor tids, ja måske alle tiders største operasangere fra vores broderland Sverige.

Karl Aage Rasmussen
Min sjæl gør ondt. Sergej Prokofjev mellem to verdener
Gyldendal, 2018.
254 sider

Mesterlige Prokofjev – mesterligt serveret

Af Preben Albrechtsen – 4. January 2019

Sergej Prokofjev (1891-1953) var en af sin tids største russiske komponister. Og Karl Aage Rasmussens kærlighed til Prokofjev skinner tydeligt igennem hele bogens omfattende beskrivelse af komponistens liv og levned såvel som i de talrige værkkommentarer. Dertil er forfatterens fortællesprog en så stor lyst at læse, at bogen læses på kort tid.

Morten Michelsen, Iben Have, Anja Molle Lindelof, Charlotte Rørdam Larsen, Henrik Smith-Sivertsen
Stil nu ind… – Danmarks Radio og Musikken.
Aarhus Universitetsforlag 2018.
279 sider

DR og musikkens demokratisering

Af Henrik Nebelong – 12. August 2018

Denne bog handler om en revolution – eller ret beset om en række fortløbende revolutioner – men i hovedsagen dén revolution, at det takket være radioen blev muligt for alle mennesker at opleve musik snart sagt overalt og hele tiden i et hidtil ganske uanet omfang. Bogen påviser med overbevisende klarhed, at radioens altovervejende hovedformål – i hvert fald i forhold til tidsforbrug – ikke er spredning af nyheder, reportager, debatter osv., men netop udbredelsen af musik.

Steen Kaargaard Nielsen, Claus Byrith
Danmarks første lydoptagelser. Edisons fonograf i 1890’ernes København
Aarhus Universitetsforlag 2017.
Rigt illustreret.
2 CD’er.
268 sider.
300 kr

Lyden af Danmark på Christian 9.s tid

Af Valdemar Lønsted – 10. April 2018

Levende billeder fra tiden op til 1900-tallets begyndelse har vi længe været tilskuere til. Lydoptagelser fra samme periode har ikke været tilsvarende tilgængelige. Men nu er det blevet muligt at rejse med ørerne tilbage til perioden, hvor København voksede hastigt fra beskeden stad til europæisk metropol med en dertilhørende selvbevidsthed.

Niels Pihl, Kaja Pihl
Bogen om Undergrunden
131 s. Eget forlag. 2018

Undergrunden – et kapitel af dansk operahistorie

Af Lars Ole Bonde – 19. February 2018

Hvis man har blot en smule mere end overfladisk viden om dansk operahistorie i det sidste halve århundrede, ved man at der er et særligt kapitel, som kunne bære en overskrift som: ”Undergrunden – Kaja og Niels Pihl som operaentreprenører”. Dette kapitel har hovedpersonerne nu selv skrevet i form af ”Bogen om Undergrunden”. Det er en forunderlig og unik bog, som fortjener stor opmærksomhed, ikke mindst i fagkredse.

Jens Henrik Koudal
Skæbnesymfoni og krokodillepolka
Musikkulturen på en stor gård mellem 1880 og 1960
Forlaget Historika,
København 2016

Skæbnesymfoni og Krokodillepolka

Af Finn Gravesen – 9. January 2018

En spændende historie ”fra det virkelige liv” om social og kulturel prestige, om kulturel bevidsthed og selvbevidsthed – og om en gårdmandsfamilie i Nordvestsjælland, der gennem musikalsk interesse og udøvelse skaber sig et image på egnen, som placerer den i særklasse i det sociale hierarki.

Henrik Engelbrecht
Opera i guldalderens København
184 sider,
Gyldendal,
kr. 299,95 vejl

Opera i den ikke alt for gyldne danske 'Guldalder'

Af Henrik Nebelong – 8. January 2018

Operaens historie i guldalderens København kan passende fortælles med udgangspunkt i Det kgl. Teaters opførelse af Mozarts ’Cosi fan tutte’ 1798. Den blev en eklatant fiasko, og historien herefter handler ikke mindst om den fremadskridende kamp om modernisering af repertoiret. Teatrets stab af skuespillere og efterhånden også enkelte uddannede sangere har næppe nået meget ud over det middelmådige, hvorimod Det kongelige Kapel i hele den omhandlede periode må siges at have været fremragende. 

Jesper Ryberg, Toke Lund Christiansen
Musikken og hjernen
Gyldendal, 2017

Tema med spændende variationer

Af Kjeld Fredens – 5. November 2017

Øvelse gør mester, siger forfatterne, og talent forpligter, og så nikker vi bekræftende, for vi har hørt det så mange gange før. Men nej, så let slipper læseren ikke. Forfatterne vil provokere. Det er et stort emne, de har fat i. Bogen serverer ikke bare fakta. Forfatterne vil have læseren til at lytte og tænke efter lige som i musikken. For selvom vi mennesker godt kan lide at høre det, vi gerne vil høre, så rummer musikken mange samtidige fortællinger.

Niels la Cour
Blev Sjostakovitj misforstået både i øst og i vest?
Eget Forlag, 2016
2. Oplag 2017. 70 sider.
199 kr

Nye indfaldsvinkler på Sjostakovitj

Af Preben Albrechtsen – 26. September 2017

Bogens titel – ”Blev Sjostakovitj misforstået både i øst og i vest?” – kaster i sig selv nye spørgsmål af sig: Blev Sjostakovitj forstået både i øst og i vest? Og hvor rummeligt skal selve begrebet ”(mis)forstået” tolkes. Skal man som musikinteresseret eller almindelig borger forstå en komponist og vedkommendes liv og værker? Blev Beethoven tilsvarende forstået eller misforstået? Og hvad med alle de andre komponister?

Karl Aage Rasmussen
En sørgmodig drøm om idyl – uudgrundelige Johannes Brahms
Gyldendal, 2017
241 sider

Endelig en dansk Brahms-biografi

Af Valdemar Lønsted – 19. June 2017

Komponisten Karl Aage Rasmussen er den flittigste musikbiografiske skribent herhjemme med bøger om Schumann, Mahler, Cage, Gershwin, Bach og Tjajkovskij, og i det sene forår kom så lykkeligvis denne første monografi om Brahms skrevet på dansk. Lykkeligvis fordi det forekommer særligt påtrængende at få noget mere dybtgående og nuanceret at vide om denne gådefulde og umådeligt populære komponists liv og musik.

Niels Bille Hansen
Thomas Mann og musikken
Museum Tusculanums Forlag. 2016.
315 sider

Mellem musik og demokrati

Af Søren Schou – 18. April 2017

Thomas Mann var – i flere betydninger af ordet – en dybt musikalsk forfatter. Helt elementært viser musikinteressen sig ved, at flere af hans romaner, noveller og essays handler om musik og et af de absolutte hovedværker, Doktor Faustus(1947) om en komponist. Men hertil kommer, at han i sine værker ofte brugte kompositionsprincipper, han havde lånt fra musikkens verden. Bl.a. anvendte han en ledemotiv-teknik, inspireret af den komponist, han følte sig tættest forbundet med i et livslangt, men til tider anstrengt forhold: Richard Wagner.

Finn Gravesen, Jakob Faurholt
Den sky romantiker – Komponisten Kai Normann Andersen
Forlaget Clemmer du, 2016
342 sider

Ham vi alle kender så godt – uden at vide det

Af Carl Erik Kühl – 17. February 2017

Bøger om store kunstnere plejer at få suffikset ”Liv og værk”. Gravesen og Faurholt kalder det store hovedafsnit (næsten halvdelen af bogen) ”Værk og liv”, idet der om Kai Normann Andersen selv er meget lidt at fortælle. ’Den sky romantiker’ kalder de ham, og under læsningen opdager man også hurtigt, at det med ’sky’ passer godt.

Claus Røllum-Larsen
Knudåge Riisager – komponist og skribent I-II
Museum Tusculanums Forlag og
Det Kongelige Bibliotek. 2015
811 sider

Manden, der ikke fulgte Carl Nielsen

Af Søren Schou – 18. December 2016

Knudåge Riisager (1897-1974) var en af 1900-tallets betydeligste danske komponister, og de bedste af Riisagers værker er for gode til at blive glemt. Men bortset fra balletentusiaster er han i dag næppe et stort navn for mange. Det vigtigste stof i dette tobindsværk er de detaljerede værkgennemgange. Selv for fans af komponisten vil det meste have nyhedens interesse.

Karl Aage Rasmussen
Sindets Ekko – Pjotr Tjajkovskij i lys og skygge
Gyldendal 2015
208 sider

Hvem var Tjajkovskij

Af Henrik Nebelong – 26. November 2016

Var Tjajkovskij et dybt originalt geni eller blot en ”salonkomponist i overstørrelse”. I sin bog Sindets ekko – Pjotr Tjajkovskij i lys og skygge belyser Karl Aage Rasmussen dette spørgsmål. Han fokuserer på Tjajkovskijs biografi og inddrager her kildemateriale, der først er fremkommet efter Sovjetunionens opløsning i 1989-90. Der er i mindre grad tale om egentlige musikanalyser, men de få afsnit, hvor Rasmussen går tættere på hovedværkerne, er til gengæld skarpsindige og særdeles givende for læseren.

Kunstfondens logo
PubliMus er støttet af Statens Kunstfond